No to modyfikujemy projekt

W poprzednim wpisie pisaliśmy, że wybór technologii pozwolił nam na ciekawe opcje zmiany projektu. Dodatkowo jako standard Z500 daje dosyć duże pole manewru jeśli chodzi o zmiany bez wymagania dodatkowej papierkologii..

Popytaliśmy zatem co można zmieniać i zabraliśmy się za zmiany w projekcie. Na początek ‚pod nóż’ poszły:

  • elewacja – rezygnujemy z pergoli oraz okładziny drewnianej – fajnie wygląda ale jakoś  nam nie pasuje
  • dach – staramy się uprościć bryłę i jeszcze unowocześnić dom – zrezygnowaliśmy więc z okapów oraz stężeń (dla nie wtajemniczonych – okap to część dachu która ‚zwisa’ za obrys budynku a stężenie to ta belka pomiędzy połaciami dachu)
  • okna – jak symetria to symetria – wszystkie okna (za wyjątkiem łazienkowego) będą tej samej wielkości. Jest to możliwe dzięki skróceniu okapów – wcześniej okap zasłaniał część okna
  • drzwi wejściowe – wkładamy drzwi z naświetlem bocznym i dzięki temu wejście ma 150cm

No ale idziemy dalej. Frajda zaczyna się dopiero kiedy zabieramy się za wnętrze. Ze względu na zwartą bryłę i niewielkie rozmiary domy możemy zrezygnować z wewnętrznych ścian nośnych. Na dodatek jest kilka elementów które chcemy poprawić / zmienić..

Poniżej obrazki z projektami przed i po 🙂 Niestety z przyczyn technicznych nie mamy dobrej jakości obrazków przed zmianami w wersji lustrzanej (czyli tej którą wybraliśmy). Prosimy zatem o wykonanie mentalnego odbicia lustrzanego 🙂

Parter

To jeden z najbardziej przemyślanych projektów jakie widzieliśmy. Fajnie rozłożone pomieszczenia. Wydaje się, że jedynym mankamentem jest spiżarnia – na rysunku wygląda OK ale w rzeczywistości byłaby ultra mała.. Tak więc z oryginału poniżej przechodzimy do naszej wersji.

Po zmianach:

A więc co się stało?

  • usunęliśmy ścianę oddzielającą klatę schodową od salonu. Początkowo miało nie być podpory i w zasadzie nie musiała by ona tam być… Jednak jak to mówią, na wszelkie ale… Dzięki temu zabiegowi otwieramy klatkę schodową i powiększamy salon
  • rezygnujemy z wiatrołapu i w jego miejsce powiększamy kotłownię (zyskujemy pralnio-kotłownię)oraz dodajemy miejsce na szafę wnękową – powstaje nam ładny ciąg od drzwi do okna tarasowego w salonie
  • rezygnujemy z kominka (będzie kiedyś bio kominek)

Piętro

Tutaj również w oryginale całkiem fajny rozkład pomieszczeń. Jednak za nic nie pasuje nam sauna. A ponieważ planujemy dom o niskim (lub bardzo niskim) zapotrzebowaniu na energię nie powinniśmy wstawiać sauny by go nie przegrzać. Nie wiemy również dlaczego sąsiadujące ze sobą pokoje nie są równej wielkości…

Po zmianach:

Nowy projekt piętra

A więc co się zmieniło?

  • sauna stała się garderobą przyłączoną do sypialni
  • w łazience pojawiło się okno – będzie wyjściem na taras nad garażem (w planach)
  • wyrównaliśmy pokoje – chłopaki muszą mieć takie same bo inaczej będzie awantura 🙂
  • uspokoiliśmy układ małego holu ustawiając symetrycznie drzwi

No to chyba wszystko z oczywistych zmian. Z nieoczywistych zmian – zmieniły się grubości wielu ścian. Zwłaszcza zewnętrznych oraz wielu działowych. Jest to zasługą technologii oraz nowatorskiego podejścia do ocieplenia budynku (o czym napiszemy później).

W rezultacie zmian dodaliśmy prawie 8m2 do powierzchni domu czyli jakieś 6%

Jeśli macie jakieś pytania bądź uwagi – to zapraszamy gorąco!

Reklamy
Otagowane , , , ,

3 thoughts on “No to modyfikujemy projekt

  1. Mariusz pisze:

    Witajcie,
    Bardzo się cieszę, że w końcu znalazłem kogoś, kto również planuje budowę Z115 i to w podobnej technologii co ja 🙂 Bardzo podobają się nam wasze zmiany w projekcie, my jednak zdecydowaliśmy się na nieco inne – postaram się wkrótce podesłać rysunek naszej wizji.
    Na jaką konkretnie technologię prefabrykowaną się zdecydowaliście i co ważniejsze, jakiego wykonawcę wybraliście? My na 90% decydujemy się na Steico.
    pozdrawiamy,

    • tomekikasia pisze:

      Witamy, witamy i czekamy na rysunki 🙂

      U nas też będą wykorzystane elementy Steico ale nie w 100%. O samej technologii będziemy jeszcze pisali podobnie jak i o wykonawcy. Już wkrótce pojawią się wpisy o fundamencie i innych ciekawostkach z placu budowy

      Pozdrawiamy serdecznie i trzymamy kciuki

  2. Ola K pisze:

    Bardzo fajny projekt, a po poprawkach jeszcze lepszy – elegancki i funkcjonalny!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: